Сайт сучасного журналіста
Ви - Гість

Меню сайта

Категорії розділу

Головна » 2010 » Березень » 7 » «Сила громади» відстоює права підприємців
12:41 PM
«Сила громади» відстоює права підприємців

16 лютого члени громадської організації «Сила громади» ініціювали проведення круглого столу, відносно сплати внесків підприємцями до Пенсійного фонду. «Сила громади» запропонувала знайти істину в питанні, важливому не лише кобелячанам, а й підприємцям з усієї України.


«551 підприємець з району вже сплатив кошти»

Нагадаємо, що Постанова Кабміну № 366 призупинена з 28.09.09 р. рішенням Окружного адміністративного суду, а з листопада 2009 — указом Президента України.

Кореспонденти «ЕХО» у ряді публікацій висвітлювали це питання і прохали почекати зі сплатою внесків, доки ситуація не стане більш ясна. Однак, підприємці зіткнулись з проблемою: Пенсійний фонд вимагає сплатити внески за період, доки постанова була в дії. Підприємці також скаржились, що працівники Пенсійного фонду не приймають звіти без сплати згадуваних внесків. Працівники Пенсійного фонду, зі свого боку, говорять, що вони діють в рамках діючого законодавства. Нині справа знаходиться в Конституційному суді, але скільки ще буде розглядатися — нікому не відомо.

На засіданні круглого столу першою спробувала роз’яснити ситуацію та висловила свою позицію начальник Управління пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі Ніна Кравченко:

«Від 14 квітня минулого року була видана постанова № 366 «Про сплату внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування фізичними особами-суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування». А 05.11.09 у дію увійшов Указ Президента, яким була призупинена ця постанова. Однак внески до мінімального страхового внеску за період з травня по жовтень, до видання Указу, повинні бути сплачені. Так як постанова була чинна і вона має перевагу на той період, коли потрібно було сплачувати ці внески. Щодо групи підприємців, які зверталися до Київського окружного суду, я не буду зупинятися на цій заяві, оскільки вона зараз знаходиться в апеляційному суді.

У всіх підприємців є термін подачі річної звітності до 1 квітня. Можливо, за цей період подання буде розглянуто в Конституційному суді і відповідно винесене якесь рішення. Але, на мою думку, Конституційний суд може залишити на той термін постанову чинною, так як зворотної сили не має — на той час вона діяла. З іншого боку, якщо брати по Кобеляцькому районі, то сорок чотири відсотки (551 підприємець) сплатили кошти, і ми не маємо права не зарахувати їм страховий стаж для подальшого призначення пенсії. Конституційне рішення чекаєте як ви, так і ми, щоб дізнатися, як нам у цьому питанні діяти.

На сьогодні в нас є прийняті звіти без доплати до мінімального страхового внеску. А після 1 квітня (якщо рішення Конституційного суду не буде) у тридцятиденний термін приватний підприємець має право доплатити.»


«Постанова незаконна, доплачувати не потрібно»

«Сила громади» звернулася за консультацією з даного питання до фахового юриста — Олександра Похила, який, вступивши в дискусію, надав рекомендації, як діяти підприємцям. Далі пряма мова.

«На думку, — як мою, так і юридичної громадськості нашої держави, — дана постанова є незаконною. Вона повністю не відповідає вимогам Конституції, а також порушує і грубо ущемляє права підприємців.

По-перше, згідно ст. 19 Конституції, органи державної влади повинні були діяти в порядок і спосіб, передбачений Конституцією, для такого нормативного акту, а також законами, які регулюють дані правовідносини. Дані правові норми можуть міститися тільки в законах, у постанові вони не мають права їх розміщувати.

По-друге. Нормативні акти, які прийняв Кабінет Міністрів, суперечать чинному господарському кодексу України, а також законодавству по потенційному забезпеченню та законодавству по оподаткуванню доходів в тій частині, в якій це було висвітлено в рішенні окружного адміністративного суду. Суд, приймаючи своє рішення, чітко перерахував порушені норми і вказав, що ця постанова, не відповідаючи вимогам закону, створює додаткове навантаження на підприємців. У мене, як представника громадської організації «Сила громади», наступна позиція: я вважаю, що доплачувати не потрібно, оскільки ця постанова є незаконною.

Що ж потрібно робити? На мою думку, потрібно дійсно почекати до 1 квітня, а потім, якщо від Пенсійного фонду будуть вам направлені документи, які зобов’язуватимуть вас сплачувати додаткові внески, звертатися до суду кожному індивідуально. У кожного з вас є шанс у судовому порядку довести свою правоту і не платити дані внески.

Я сподіваюсь, що вища адміністративна інстанція (яка переглядає цю справу) прийме рішення на користь підприємців, оскільки не може бути такого, щоб п’ять вищих нормативних актів, законів говорили одне, а постанова Кабінету Міністрів встановлювала зовсім інше. Зрозуміло, що це було зроблено для того, щоб наповнити Пенсійний фонд і забезпечити ті потреби, які існують.

Є такий принцип — ніхто не змушений робити те, що не передбачено законом. Ніхто не змушений виконувати незаконні розпорядження, в тому числі і постанови Кабміну.»


«Підприємець — дійна корова?»

На засіданні круглого столу підприємці звернули увагу на акти звірки, які їм пропонують підписати у разі відмови сплачувати внески під час подачі звітності. Начальник Пенсійного фонду пояснила, що акти звірки робляться для того, щоб прослідкувати надходження коштів, таким чином звіряючись з кожним підприємцем. Акти звірки Ніна Кравченко назвала перевіркою сплати внесків, які беруться і в інших випадках.

В свою чергу,  Олександр Похил попрохав показати, у якому нормативному акті написано, що підприємець зобов’язаний підписувати акти звірки. Адже згідно Конституції, Пенсійний фонд повинен діяти в порядок і спосіб, передбачений законом. Ніна Кравченко відповіла, що акти звірки передбачені постановою Кабміну № 505.

Втім, це не переконало присутніх підприємців, оскільки вони побоюються, що підписавши акт звірки, вони визнають, що в них є борг.

Провів аналогію відносно виконання законів у нашій державі голова Кобеляцької райради Володимир Жуков: «У Конституції написано, що лікування в Україні безкоштовне. Скажіть, будь ласка, хто в нас безкоштовно лікується? І сьогодні, якщо ви пролікуєтесь, зберете усі квитанції, що ви платили за ліки, і подасте в суд, то… суд буде на вашій стороні, бо згідно основного закону, надання цих послуг повинно бути безкоштовним. Я хочу вас привітати з цим зібранням і сказати — свої інтереси треба захищати.»

Начальник відділу юстиції у Кобеляцькому районі Надія Коваленко долучилась до розмови і відзначила, що депутати Верховної Ради не звернули увагу на дану проблему. Її обурило, що тільки Президент подав конституційне подання, хоча мали право подавати безпосередньо і депутати, і фракції. І наголосила, що нині все залежить від того, яке рішення прийме Конституційний суд.

Загалом, на засіданні обговорювали багато питань, які хвилюють підприємців, зокрема, говорили про нарахування пенсійного стажу підприємцям, про податки, які стягуються з них, тощо. Одна з присутніх підприємців, після почутого, зробила для себе висновок: «Підприємець - це не робота, а дійна корова!»

Після двогодинного обговорення юрист наостанок порекомендував підприємцям в разі, якщо Пенсійний фонд буде проводити якісь дії після 1 квітня, спрямовані на стягнення цих внесків, звернутися до адміністративного суду.

Ведучий круглого столу Ігор Філоненко запропонував проголосувати за рішення:

1. Звернутися до керівництва Кабміну з проханням скасувати постанову.

2. Розробити і опублікувати роз’яснення для підприємців відносно даного питання.

За рішення проголосували одноголосно.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»
Категорія: Матеріали журналіста | Переглядів: 1674 | Додав: Lubava
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Логін:
Пароль:

Пошук

Архів записів

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сайт створено в дизайн-студії «Аватар» © 2009
Використання інформації дозволяється при умові гіперпосилання на сайт www.korrespondent.at.ua
(для друкованих ЗМІ з письмового дозволу автора).
Сайт управляється системою uCoz