Сайт сучасного журналіста
Ви - Гість

Меню сайта

Категорії розділу

Головна » 2010 » Липень » 6 » Секрет дешевого сп’яніння
3:14 PM
Секрет дешевого сп’яніння
Секрет дешевого сп’яніння

В аптеку за настоянкою люди йдуть з різних причин. Одні лікуються, інші вживають для відчуття сп’яніння. Наскільки остання справа шкідлива — дізнавалася наш кореспондент.


«Борю» люди знають давно

Заборонили до 18 років купувати спиртне? Підлітки швидко знайшли вихід — вони п’ють ліки. Однак є ті, що просто шукають дешевого кайфу. Ми зробили невеличке опитування і почули багато незвичних речей.

Марина, 18 років: «Я — студентка. У Харкові в барі мені з подругою не дозволили замовити коньяк через вік. Однак ми не розгубились. Пішли в аптеку, купили настойку ехінацеї. Вона продається у маленьких скляночках. Повернулися в бар, замовили чаю, влили туди настойочки і смакували. Чим не коньяк? (сміється) Ми так частенько «убивались» в гуртожитку, коли грошей не було. Візьмемо ліки за 2,50 грн., увіллємо в чай, і «вставляє» не гірше горілки.»

Валерій, 24 роки, м. Кобеляки: «Ми настойку глоду з аптеки 5–6 раз пили з компанією. Чудова річ — на ранок похмілля немає.»

Ігор, 26 років, смт. Білики: «Знаю, якийсь бальзам у півлітровій банці знайомі купляли в аптеці. Воно дешевше горілки, тому його використовують як альтернативу. А щоб в таких маленьких скляночках — навіть не чув.»

Олександр, 30 років, м. Кобеляки: «Я особисто не пробував, але чув про цю штуку. Не розумію, а що в цьому поганого? Краще нехай молодь настойку з глоду вживає ніж ті «слабоалкоголки» на хімікатах, що в магазинах продаються. А що в тій настойці? Тільки чистий спирт та екстракт глоду. Молодь завжди «убивалась» і «убиватиметься» далі, нікуди від цього не дінешся.»

Виявляється, вживання цього аптечного «напою» не є новинкою. Ще років десять тому люди називали цей лікарський засіб «боря» або «борік» (назва пішла від рос. «Настойка боярышника»).


По «20 капель»

Ми вирішили перевірити, чи дійсно ця настойка така безпечна для вживання. Тож для проведення дослідження сходили в аптеку.

— Вам у маленькій баночці чи великій? — запитує аптекар.

— У маленькій, — відповідаю.

— З вас 2 гривні 50 копійок.

У іншій кобеляцькій аптеці ми придбали такий же товар, але іншого виробника за дві гривні. «Серцево‑судинний засіб. 1 флакон містить настойку із глоду плодів (1:10) 25 мл., допоміжна речовина: спирт етиловий 70 %» — зазначалось у складі на флаконі. Інструкція по використанню до ліків не додавалась — ми знайшли її в Інтернеті: «… Дози і тривалість курсу лікування визначає лікар індивідуально для кожного пацієнта. Як правило, дорослим та підліткам віком понад 14 років рекомендують вживати по 20 крапель настойки 3 рази на день… При індивідуальній підвищеній чутливості до препарату можливий розвиток місцевих алергічних реакцій (гіперемія, висипи, свербіж та набрякання шкіри). Препарат протипоказаний при вираженій артеріальній гіпотензії та брадикардії. При значному перевищенні рекомендованих доз препаратів глоду виникають сонливість, сповільнення пульсу. У разі передозування слід припинити застосування препарату і вжити негайних заходів симптоматичної та підтримуючої терапії (у відповідності з клінічним станом хворого).»

Випити рідину так і не наважились. Все-таки експерименти на людях заборонені.


Аптечні алкоголіки

У Росії в інструкції цього засобу в побічних ефектах значиться гіпотензія. Хронічна хвороба, проявляється слабкістю, запамороченнями, головним болем, сонливістю, млявістю, знепритомнінням, підвищеною термо- та барочутливістю.

До речі, жителі Єкатеринбурга ще сім років тому вимагали ввести акцизи на настоянки глоду в аптеках або продавати їх за рецептами. В обласне управління охорони здоров’я надійшло звернення від громадян: авторів листа обурив той факт, що напій в аптеках вільно відпускають підліткам. Після численних звернень Мінохоронздоров’я видало розпорядження, згідно з яким аптечні установи можуть відпускати лише один флакон настоянки глоду покупцеві. Проте на ініціативу медиків тут же відреагували заповзятливі виробники фармпрепаратів, збільшивши місткість флакона у декілька разів.

Ми зателефонували в одну з кобеляцьких аптек, де нам повідомили, що жодних обмежень на такий лікарський засіб немає. Його можна купувати у будь-якій кількості.  А от спирти продають лише по рецепту(?!).

А тепер спробуємо підрахувати, наскільки підлітки та студенти перевищують дозу, зазначену в інструкції. Якщо рекомендована доза 20 крапель, а в одному мл такої рідини приблизно 16–20 крапель, то у 25 мл. близько 400–500 капель, що свідчить про перевищення дози у 25 разів. Чи можна це назвати передозуванням? Погодьтеся — смішне питання.

Людей, що вживають настоянку у великих кількостях, називають аптечними алкоголіками. Наркологи стверджують, що ця категорія алкоголіків дуже швидко спивається.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО
Категорія: Матеріали журналіста | Переглядів: 2429 | Додав: Lubava
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Логін:
Пароль:

Пошук

Архів записів

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сайт створено в дизайн-студії «Аватар» © 2009
Використання інформації дозволяється при умові гіперпосилання на сайт www.korrespondent.at.ua
(для друкованих ЗМІ з письмового дозволу автора).
Сайт управляється системою uCoz