Сайт сучасного журналіста
Ви - Гість

Меню сайта

Категорії розділу

Головна » 2010 » Березень » 20 » По «вербному» колу
8:57 PM
По «вербному» колу
По «вербному» колу

До редакції зателефонував житель вулиці Островського. Він розповів, що неподалік пляжу Рибалки хтось пиляє старі верби. За припущенням кобелячанина, цією недобросовісною справою займається подружжя, що зловживає спиртним. Нібито в них відрізали газ за несплату, і відтоді вони топлять піч, а дрова пиляють біля Ворскли. Однак співрозмовник відмовився називати ім’я цих людей, оскільки сам процес рубки не бачив, а отже — може лише припускати.

Після розмови автор статті побувала на вказаному чоловіком місті. Чесно кажучи, ситуацію побачила двояку. З одного боку, ця територія підлягає серйозному прорідженню дерев. Деякі старі коряги під вагою десятиліть впали поряд з берегом. А на самому пляжі одна велетенська гілка просто зламалась під своєю вагою. Благо, що не сезон, а якби це сталося влітку? Скільки б відпочиваючих могло постраждати? Іду далі, за течією Ворскли. Перед очима бачу першу спиляну «жертву» — немолоду, проте тоненьку вербу. Вигляд у неї був понівечений, навколо валялися залишки гілочок. Чим спиляна частина деревця: сокирою, бензопилкою, електропилкою? Мої роздуми перервали чоловік і жінка, що повільно підходили, спостерігаючи, що я фотографую.

— Я розумію, ну потрібні дрова. Спиляй, але ж прибери після себе! — обурювалась жіночка. — Навіщо таке наробляти? Хоча б склали, підпалили. Ось підніметься вода і де воно дінеться? У річку піде. От що екологи роблять? Невже не можна прийти подивитися, що тут твориться? Хтозна, коли «воно» його пиляє. Може вночі, щоб ніхто не бачив. У нас є підозри на одних… Але ж ми не піймали, а отже, не скажеш, що то вони рубали. Ми позавчора побачили, що у верби верхівки спиляні. Поряд є клинки сухі. Запитати хочеться: чого ти їх не спиляєш? Чого ти лізеш на вербу пиляти? Та це ще нічого, ось ідемо далі, я ще покажу».

Через кроків п’ятдесят зупиняємось перед широкою вербою, де на семиметровій висоті спиляно товсту гілку. Гадаю, це вже точно не сокирою…

— Цій вербі років вісімдесят п’ять, — говорить дідусь, показуючи, — то комусь дерево не на дрова, а на стільчики пішло.

Припущення дідуся зацікавило, а раптом дійсно верби пиляють не ті, кому піч палити нічим, а ті, хто займається бізнесом, виготовляючи з дерева меблі тощо.

Ми звернулися до спеціаліста, майстра по дереву Володимира Москаленка із питанням: для яких виробів з дерева підходить такий матеріал, як верба? Він роз’яснив, що вербу можна використовувати лише для виготовлення човнів та вуликів. Для іншого в неї матеріал надто м’який і волокнистий. А для човнів верба підходить, бо не боїться води. Можливо люди до повені почали готуватись?

Кілька жителів мікрорайону Поділ написали з даного приводу звернення до Кобеляцької міської ради. Голова міськради Олександр Ісип повідомив, що даним питанням повинна займатись екологічна інспекція. За його словами, питання розглядатиметься, а відповідь заявникам буде надіслана у місячний термін. Він також підкреслив, що міськрада не уповноважена виконувати будь-які слідчі дії, цим повинні займатися контролюючі служби.

Депутат облради, голова постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування Анатолій Шкарбан: «З такими питаннями потрібно звертатися до міського голови. Якщо верби знаходяться на території громади, то вони відносяться до міського самоврядування. А міська влада вже тоді може залучити екологічну інспекцію чи когось іншого. Якби до мене звернулися з цього приводу люди, я б направив лист міському голові, тому що, як депутат обласної ради, я поважаю місцеве самоврядування і теоретично повинен звертатися до господаря».

Анатолій Шкарбан провів аналогію з ситуацією на території Підгорянської сільради, де під час очищення річки Кобелячок проводилось спилювання дерев за проектом. Однак голова сільради викликала міліцію, оскільки у підрядників не було погодження сільради. Нині по даному питанню розглядається карна справа. Це сталося, бо від імені територіальної громади голова сільради написала листа про незаконну вирубку і міліція зреагувала. Тому, на думку депутата, реагувати повинна саме місцева влада.

Головний спеціаліст Кременчуцького відділення охорони навколишнього природного середовища Віталій Мазняк повідомив, що за цю зиму вже були подібні звернення, але на інших територіях району. Він теж порадив у разі виявлення несанкціонованого спилювання телефонувати до міськради або до правоохоронних органів. Віталій Іванович зауважив, що подібними ситуаціями повинна займатись державна екологічна інспекція, але на сьогодні по Кобеляцькому та Козельщинському районах проходить конкурс на заміщення вакантної посади держінспектора. За консультацією по даному питанню ви можете звернутися до самого Віталія Мазняка за тел. 3–10–85.

Як ви помітили, вирішенням даної проблеми конкретно ніхто не поривається займатися. Після ходіння по «вербному» колу можна припустити, що варварів так ніхто і не знайде, а невдовзі у когось з’явиться гарненький човен та кілька вуликів.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»
Категорія: Матеріали журналіста | Переглядів: 1195 | Додав: Lubava
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Логін:
Пароль:

Пошук

Архів записів

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сайт створено в дизайн-студії «Аватар» © 2009
Використання інформації дозволяється при умові гіперпосилання на сайт www.korrespondent.at.ua
(для друкованих ЗМІ з письмового дозволу автора).
Сайт управляється системою uCoz