Сайт сучасного журналіста
Ви - Гість

Меню сайта

Категорії розділу

Головна » 2010 » Липень » 30 » «Опариші у контейнерах, поза ними — гній»
1:08 PM
«Опариші у контейнерах, поза ними — гній»
«Опариші у контейнерах, поза ними — гній»

До редакції «ЕХО» звернулися жителі двоповерхівки 8/7, що по вулиці Червоноармійській. Причиною звернення став сморід від контейнерів, що розташовані неподалік.

Публікації відносно міських контейнерів для сміття неодноразово розміщувались на сторінках газети, але обурення людей та їх нарікання на підвищених тонах примушують знову повернутися до цієї теми. Ми приїхали до вказаного жителями місця і побачили гори мішків, гілля та іншого непотребу, який був не у контейнерах, а поряд з ними.

— Мусорка біля контейнерів не забиралася більше місяця, — стверджує жителька будинку Ганна Почтовик. — Приїхали у п’ятницю, забрали хмиз. А хмиз же не воняє, це здохляка воняє. А у контейнерах як забирають сміття? Верх поприбирали, а низ зостається. Хай уберуть їх від нас, вони нам тут не нужні.

— Нас ніхто не запитував перед тим, як контейнери ставити, — приєднується до розмови голова об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Ковжежа» Дмитро Щербина. — Можна було б отам (показує), за тією організацією поставити. Ще весною ми писали прохання до міської ради, щоб перенесли контейнери подалі від нас. Нам прийшла відповідь: покласти вирішення питання на директора «Міської сервісної служби» Володимира Слісаренка. У той же день вони приїхали і забрали сміття. А майданчик так і не перенесли.

— Сміття люди везуть машинами, — знову обурюється пані Ганна. — Ми задихаємося, 32 градуса жари, а нам форточки вночі не можна відкрити. Сили немає з цією мусоркою боротися. Отакі по вбільшки опариші (показує палець) на дні контейнерів. Вода, гній, яблука, все залишається на дні. У мішках, що рядом з контейнерами, кури дохлі. Раніше на контейнерах були кришки як і будь-де по місту, але ці баки для сміття були одні з перших і не пристосовані для сміттєвоза. Тому контейнери ще і без кришок стоять.

З розмови стало зрозуміло, що жителі будинку гніваються не лише на міські служби, а й на людей з приватного сектора, які викидають гілля та інші органічні відходи поряд з контейнерами. Дмитро Щербина пригадав, як «піймав» одного з кобелячан, який викидав гній. Однак йому не вдалося довести чоловіку, що контейнери лише для побутових відходів. У відповідь Дмитро почув: «Я за сміття плачу, кидав і буду кидати».

Під час репортажу ми спостерігали як жінки виносили сміття з приватного сектору. Одна з них, завбачивши кореспондентів, зателефонувала комусь і голосно порекомендувала «поки що не виносити мусор».

— От бачите! Бачите, що робиться? — продовжує Ганна. — Бувало, дивлюсь з вікна — тянуть мішки. Я кричу: куди ви несете? А мені матюків отаких (загинає руку) нагнали.

За словами жителів, проблема існує вже більше року. Працівники комунальної служби все сміття вивезуть, пройде кілька днів — і сміттєва гора «виростає» знову. А прямо поряд з контейнерами розташовані городи. Тільки повіє вітерець, як весь непотріб летить на посаджену поряд картоплю.

Наступного дня після проведення репортажу міська сервісна служба вивезла сміття, що розміщувалось поряд з контейнерами, однак вже через добу Дмитро Щербина повідомив про нові мішки, які залишили невідомі.

Відносно смороду в контейнерах, жителі двохповерхівки обіцяли звернутися до санстанції, а щодо перенесення майданчиків — продовжують оббивати пороги міськради. У ці дві інстанції звернулись і ми.

Заступник державного санітарного лікаря Кобеляцького району Валентина Семиног: «Ми надіслали запити голові міської ради Олександру Ісипу про необхідність проведення дезінфекції* та дезінсекції**. Санстанція має ліцензію на даний вид послуг. Отримали відповідь, що питання розглядається. Час іде. Люди скаржаться. Чекаємо на позитивне вирішення питання.»

Виконуючий обов’язки місь­кого голови Сергій Галушко: «Інформація про те, що сміття, яке люди кидають поза контейнери на майданчиках, не вивозиться більше місяця — не підтверджена фактами. Інтервал між вивезенням — один-два тижні. Якби сміття не вивозилося місяць — два, у ньому б «потонули». Звичайно, ми робимо зауваження тим працівникам, які обслуговують контейнеровоз. По можливості вони забирають сміття, але не те, що потрібно скидати лопатами, бо це не входить у їх обов’язки. За цим закріплені інші люди й інша техніка (детальніше див. нижче коментар Володимира Слісаренка — авт.).

Стосовно забрудненості дна контейнерів. Вони не для гною, міська рада та міська сервісна служба не можуть контролювати, що туди висипають. Ми сподіваємося на свідомість і санітарну культуру громадян. На контейнерах написано: «Для побутових відходів», а не біологічних. Тому, якщо опариші є — це природній процес. Вони і мають з’являтися там, куди викидають гній. Прийняте рішення: з першого серпня будуть працювати один або два інспектори з благоустрою. Однією з основних функцій інспекторів буде боротьба з тими, хто порушує правила благоустрою. Кодекс України про адміністративні правопорушення, зокрема 152 стаття, передбачає штраф від 340 до 1360 гривень.

Про дезінфекцію контейнерів. З тих коштів, які витрачаються на вивезення сміття, треба відокремити кошти і використати на дезінфекцію, наприклад, перерахувати у санепідемстанцію. За нормативами дезінфекцію потрібно проводити хоча б двічі на рік, а дезінсекцію частіше. Найближчим часом це лише плани. Сподіваємося, що втілити в життя їх зможемо тоді, коли реконструюємо звалище у Ганжівці і зробимо спеціальний пункт. Їх вивозитимуть з міста, оброблятимуть і повертатимуть назад. Але поки що це питання лишається невирішеним з банальної причини — відсутності коштів.

Про прохання перенести майданчик для контейнерів від жителів Червоноармійської ми знаємо. Міська рада кілька разів отримувала звернення від жителів, що проживають у будинку 8/7 та сусідніх. На сьогодні ми бачимо, що дійсно назріла ця проблема. На найближчому засіданні міськвиконкому (наприкінці липня) буде розглянуте питання про перенесення цього майданчика з контейнерами від житлових будинків у інше, більш віддалене місце. Зараз цей майданчик обслуговує дуже велику територію. Але слід зауважити: якщо контейнери перенесуть, то лише на той період, доки не збільшиться їх кількість по всьому мікрорайону Ковжежі. Тоді навантаження на цей майданчик істотно зменшиться і більше не утворюватиметься стихійний смітник.»

Директор Кобеляцького комунального підприємства «Міська сервісна служба» Володимир Слісаренко: «Ми хотіли б оперативніше працювати, однак населення заборгувало за надані послуги 30 тисяч гривень і в комунальної служби катастрофічно не вистачає коштів. З приводу сміття на майданчиках біля контейнерів: за схемою очистки працівники комунального підприємства повинні прибирати побутове сміття контейнеровозом. Однак люди накладають у мішки: гілки, каміння, штукатурку, гній. Через надмірну вагу нещодавно на одному з автомобілів навіть зламався прес. Тому, щоб зібрати сміття на майданчику поряд з контейнером, ми використовуємо інший автомобіль з навантажувачем. Утім є і порядні жителі міста, які кладуть лише побутове сміття у контейнер, а поряд нічого не залишають. Дякую їм за розуміння. Нагадую громадянам, що нині час для скошування біля своїх осель трави та будяків.»


Довідка

*Дезінфекція — комплекс заходів щодо знищення у середовищі життєдіяльності людини збудників інфекційних хвороб (дезінфекція) та їх переносників — комах (дезінсекція) і гризунів (дератизація); інфекційних захворювань і знищення токсинів на об’єктах зовнішнього середовища.

**Дезінсекція — комплекс профілактичних і винищувальних заходів для знищення і врегулювання кількості комах (тарганів, мурашок, клопів, бліх, комарів, мух, вошей, молі, кліщів, ос і т.д), які мають епідеміологічне і санітарно-гігієнічне значення.
Категорія: Матеріали журналіста | Переглядів: 1415 | Додав: Lubava
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Форма входу

Логін:
Пароль:

Пошук

Архів записів

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сайт створено в дизайн-студії «Аватар» © 2009
Використання інформації дозволяється при умові гіперпосилання на сайт www.korrespondent.at.ua
(для друкованих ЗМІ з письмового дозволу автора).
Сайт управляється системою uCoz